Burnage – Garden Village

Spring’s in the air, let’s take a walk down leafy lanes, far from the traffic’s roaring boom and the silence of my lonely room – well not that far.

Burnage.

 

Screen Shot 2016-03-23 at 10.33.12

The housing estate of 136 houses known as Burnage Garden Village, a residential development covering an area of 19,113sqm off the western side of Burnage Lane in the Burnage ward. The site is situated approximately six kilometres south of the city centre and is arranged on a broadly hexagonal layout with two storey semi-detached and quasi detached dwelling houses situated on either side of a continuous-loop highway. The highway is named after each corresponding compass point with two spurs off at the east and west named Main Avenue and West Place respectively. Main Avenue represents the only access and egress point into the estate whilst West Place leads into a resident’s parking area.

The layout was designed by J Horner Hargreaves. Houses are loosely designed to Arts and Crafts principles, chiefly on account of being low set and having catslide roofs.

At the centre of the garden village and accessed by a network of pedestrian footpaths, is a resident’s recreational area comprising a bowling green, club house and tennis courts. The estate dates from approximately 1906 and was laid out in the manner of a garden suburb with characteristic hedging, front gardens, grass verges and trees on every street. 

 

A rare and almost perfectly preserved example of Edwardian Mancunian suburban architecture, save a uPVC epidemic of identical doors and window frames. On a sunny day the variegated brick and render simply sings, like so many chirpy sparrows.

These homes are a variation on a theme, a fugue of tile, brick, pointy counterpointed gable, light and shadow – linked by scale, style and well laid wide concrete roads, filled with good intentions and cars.

Take a hike or bike south of the city, now that Spring is here.

One thought on “Burnage – Garden Village

  1. Spent my childhood in the Garden Village. What a crime to replace with pvc, the village should be a conservation zone or better listed to stop that.
    Lots of changes since the 1950s 60 s, then you didn’t park on the roads. People put the cars away in the garages on the « rec » at the bottom of West Place.
    I see the two large horse chestnut trees at the top of North and Soth Avenue have gone, they were great to climb!
    A great place to be a child, you could ride your bike round and round with no traffic.
    I see the roads have been widened to accommodate parking again not really an improvement.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s