St Stephen RC – Droylsden

Chappell Road Droylsden Manchester M43

One fine sunny Monday morning I set out cycling to Ashton-under-Lyne to buy an enamel pie dish. Almost inevitably I was pushed and pulled in a variety of unforeseen directions, incautiously distracted and diverted serendipitously – towards Droylsden.

Idly pedalling down Greenside Lane looking this way and that I was drawn magnetically to a pitched roof tower, towering over the red brick semis. Rounding the corner I discovered the delightful St Stephen’s RC church, stood high and proud on a grassy corner, glowing golden in the March sunlight.

I leaned my bike against the presbytery wall and with the kindly bidding of a passing parishioner, I went inside. 

Thanks to Father Tierney for his time and permission to snap the interior. It was a calm space, the large open volume side lit by high octagonal honeycomb modular windows. The elegant plain pitched concrete gambrel roof beams a simple engineered solution.

The church and attached presbytery were built from designs by Greenhalgh & Williams in 1958-9, the church being consecrated on 12 May 1960. A reordering took place, probably in the 1960s or 70s, when the altar rails were removed and the altar moved forward. Probably at the same time, the font was brought into the church from the baptistery.

Taking Stock

The altar and apse beautifully restrained in colour form and choice of materials. The design and detailing on the pews so warm and understated.

I was loathe to leave.

The exterior does not disappoint, the repetition of modular window shapes, the integration of doors, brick and mixed stone facing.This is a building of elegant grandeur, well proportioned, happily at home in its setting.

I suggest you set out there soon.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

Golden Lane Estate – London

Something of an iconic, totemic, pin-up poster boy/girl for the Modernists, I bumped into you one rainy day, on the way from here to there. Initially attracted by an unexpectedly bright slab of primrose yellow and white.

Golden Lane was developed in the early 1950s to create local housing for essential workers in the City of London, following the devastation of the Blitz. At the time only around 500 people actually lived in the City of London so the estate was deliberately designed with small units to house single people and couples comprised of the broad social and professional mix needed to support the local community. 554 units were built of which 359 were studios and one bedroomed flats; the remainder were maisonettes and early tenants included caretakers, clergymen, doctors, police offices, cleaners and secretaries. Today there are approximately 1,500 people living on the estate in 559 flats and maisonettes. 

Golden Lane was commissioned from architects Chamberlin, Powell and Bon by the City of London Corporation (which still manages it) and built on bombed sites previously occupied by small businesses and industries. Some of the basement areas of the former buildings were retained as sunken areas of landscaping. Building took place over a 10-year period between 1952 and 1962 when Crescent House on Goswell Road was completed. Golden Lane was listed Grade II in 1997 (Crescent House is Grade II*). When built, Great Arthur House was the tallest residential building in London and its Le Corbusier inspired design included a resident’s roof garden. The estate also included a leisure centre with a swimming pool and tennis courts. It is now run by a private operator and is open to both residents and the general public.

Academy of Urbanism

I stuck around too take a look, struck by the variety of scale, detail and space within a relatively tight integrated development. Mature greenery abounds along with a delightful water feature.

It would appear that following the 70s right to buy the estate is a 50/50 mix of social and private ownership, relatively trouble free and well maintained, something of an anomaly in our go-ahead, left behind land.

Go take a look for yourself see what you think.

Woodward Court Woodward Street – Ancoats Manchester

“What’s going on?”

As Marvin Gaye so succinctly asked.

Why is there just one remaining tower block dancing unclad around Ancoats?

Let’s go back in time and see if we can find out – it seems that back in 1807 there wasn’t a Woodward Street to be found, the ever expanding industrial might of Manchester had not yet reached these particular green fields of Ancoats.

By 1824 it shows a fresh face to the world christened Woodworth Street, sparsely dotted with new development.

Almost fully formed in 1836 and renamed as Woodward Street, the area begins to accumulate the familiar domestic and industrial clutter of a burgeoning Victorian City.

By 1860 the street is fully formed and open for business.

Workers finding homes in austere and functional brick back to backs, typical of the period’s housing.

Fast forward to the early Sixties and the street is showing signs of age – the century old industries are already in decline, steady jobs, mills and factories gone west and east, well-worn housing looking terminally tired and in need of a little care and attention.

But wait what’s this coming around the bend?

The first wave of urban regeneration, post war optimism incarnate, a bright new shiny future – out with the old and in with the new, as Municipal Modernism stamps its big broad architectural feet all over Woodward Street.

Archival photographs from Manchester Local Image Collection

Our story is far from over, this optimism is short-lived the homes, houses and industry are swept away yet again, replaced with two story modern terraced housing and an all too obvious absence of regular employment – yet the tower blocks prevailed.

Former streets were over written and remain as poignant vestigial marks in the landscape.

Grand plans are made for their revival.

Paul Daly

Though their future was built on more than somewhat shifting and uncertain sands.

A tower block has been left lying empty for a whopping 18 years. The 13-storey building at Saltford Court in Ancoats has been unoccupied since Manchester council closed it in the 1990s. It was bought by top developers Urban Splash six years ago but residents have now hit out about it still being empty. Neighbours of Saltford Court say it has become an ‘eyesore’ and magnet for vermin since the firm bought it.

Manchester Evening News 2012

A large group of blocks stood tinned up and unloved, yet owned, for a number of years, victims one supposes of land-bankers, developers speculating on an even better return, as the warm waves of gentrification washed slowly over them, from nearby New Islington.

All but one was refurbished, clad and re-let.

Woodward Court was spared – set aside for the homeless.

A period piece surrounded by Post Modern and Revivalist pretenders.

Why not go take a look.

Odeon – Guide Bridge

285 Stockport Road Guide Bridge Ashton-under-Lyne

This was planned to be the Verona Cinema, a project of local builders – P Hamer Verona Cinema Ltd. The construction of the cinema was almost completed when Hamer sold the building to Oscar Deutsch and it opened as one of his Odeon theatres.

Hamer then used the proceeds of the sale to build the Roxy Cinema Holinwood, which was designed by Drury & Gomersall.

Opening date of the Odeon Theatre was 29th June 1936, when the first programme was Bing Crosby in “Anything Goes” and Harold Lloyd in “The Milky Way”. Designed by the noted cinema architectural firm of Drury & Gomersall, the frontage had a neat entrance in brick, with white stone facings on the window surrounds. There was a parade of shop units on each side of the entrance which had matching brickwork and a white stone trim.

Inside the auditorium the seating was arranged for 834 in the stalls and 330 in the circle. The side splay walls on each side of the proscenium was decorated in wide horizontal bands, and topped with a backlit illuminated grille.

The Odeon was closed by the Rank Organisation on 11th March 1961 with Kenneth More in “Man in the Moon”.

It was converted into St. Paul’s Roman Catholic Church. Former cinemas have made good conversions to churches and the fabric of the buildings are generally respected. In this case though, the sad story is that the front entrance has been rendered over and inside all details of it cinematic past have been erased. You would never know you were inside what had been been an Art Deco styled building.

Contributed by Ken Roe Cinema Treasures

I passed by nearly every day for years travelling to and from school, I played there at a wedding reception in the church social club. I sadly have no recollection of the building in use as a cinema.

It has been closed since 2010 – currently it has no purpose or seemingly any future use, there are no For Sale signs in evidence.

Fallen so quickly and absolutely from grace.

The Odeon née Gaumont – Ashton Under Lyne

Opened 22 April 1920 with “The Forbidden City” and designed by Arnold England, the Majestic Picture House was part of the Provincial Cinematograph Theatres circuit. With 1,233 seats in stalls and balcony and a splendid facade faced in white faience tiles on two sides of the building on its prominent town centre corner site of Old Street and Delamere Street, the cinema was a great success.

It had an oak panelled foyers which had beautiful coloured tapestry’s on the walls. The interior was in a Georgian style and it was equipped with a pipe organ and a seperate tea room and cafe which were located on the upper floor.

It passed, with all the other PCT houses to Gaumont British Theatres in 1929, but it was not until 12th July 1946 that it was renamed Gaumont. The Majestic Picture House was renovated in July 1936, with new seating installed and a re-recoration of the foyer and auditorium. A new Compton 3Manual/6Rank organ was installed that was opened by organist Con Docherty.

Later being merged into the Rank Organisation, the Gaumont was re-named Odeon on 11th November 1962. It was eventually sold to an independent operator who renamed it the Metro Cinema from 6th November 1981.

With capacity now down to 946 seats, the Metro Cinema continued as a single screen operation until the middle of 2003, sometime after a multi-plex had opened in the town. In 2008 (with seats and screen intact) the building was unused except for the long foyer area, linking the front and back elevations of the Metro, which was a Slotworld Amusement Arcade. By 2011, the entire building had been stripped out and stood empty and unused.

Cinema Treasures

The cinema was used as a location for the film East is East.

Archive images Metro Majestic

It was my local cinema as a lad – attending Saturday morning matinees as a member of the Odeon Boy’s and Girls club. Hundreds of the nosiest kids. regularly warned by the manager that the film would be stopped if the raucous behaviour continued.

Now it’s just an empty shell, superseded by multiplex and latterly a lost Slotworld.

Unlisted unloved sitting at the heart of the town – too late for the last picture show.

St Vincent de Paul – Rochdale

Caldershaw Road Norden Rochdale OL12

Well it’s almost a mighty long way to cycle from Stockport to here, but well worth it.

A clear functional design of the 1970s, designed to place all the internal focus on the top-lit altar, which beneath its modern cladding incorporates a pre-Reformation altar stone. The external appearance of the church is slightly forbidding but the interior is enhanced by vibrant slab glass.

More than somewhat bunker like in its recessed situation, well below street level, yet interesting and engaging nonetheless – I’m rather fond of grey.

Working around the comings and goings of the adjacent school, I half circumnavigated the site, capturing something of the detail and exterior views of the stained glass. The interior will have to wait until another day.

Planned and newly constructed housing developments in Norden and Bamford made it apparent that a new church was needed nearer the geographical centre of the parish. In June 1975 the present church of St Vincent de Paul was opened, nearly a mile away from the old church. The architect was Bernard Ashton of the Cassidy & Ashton Partnership, Preston.

Internally the church is simply fitted with plain white plastered or boarded walls. The low level of daylighting enhances the effect of the four corner windows, which are filled with rainbow glass, and of the top-lit altar. The dalle de verre glass was designed by Eddie Blackwell and made in Dom. Charles Norris’s workshop at Buckfast Abbey. The figure of the risen Christ on the roof over the entrance porch were also designed by Blackwell.

Taking Stock