Antony Holloway – Huyton Wall

Antony Holloway – artist born March 8th 1928 he died on August 9th 2000.

Dorset was where he was born and grew up and the Dorset landscape was always there deep within him. He was educated at Poole grammar school between 1939 and 1945. After national service in the Royal Air Force in Dorset and Germany from 1948 to 1953 he studied at Bournemouth College of Art. Then came the RCA.

Tony began work as a stained glass and mural designer and jumped, with astonishing confidence, into working as a consultant designer with the architects’ division of the London County Council. He learned how to deal with architects and builders, and became adept at getting as much out of the money available – never enough – for his projects.

In 1963 he was introduced to the Manchester architect, Harry Fairhurst. Eight years later, after they had worked together on commissions in Cheshire and Liverpool, Fairhurst sought Tony’s advice about a plan for five large stained-glass windows in Manchester Cathedral.

Tony asked to design and make the first window, the St George in the inner south-west aisle. It was completed in 1973. Further windows followed in 1976 and 1980 and the final window, Revelation was installed in 1995.

The Guardian

His Sculptural Wall on London Road Manchester – an integral part of Fairhurst’s UMIST scheme, is Grade II listed.

His concrete panels clad two opposing sides of the Faraday Tower which can also be seen on the UMIST site.

I discovered further reference to his work in an old copy of Studio International – serendipitously purchased from a local charity shop.

So I bided my time, awaiting the day I could take the train to Huyton, walk along Bluebell Lane, across the busy dual carriageway to Primrose Drive.

My patience was rewarded – 7,000 square feet of cast concrete retaining wall, surrounding the tower blocks, built on a site raised above the roads.

In 1987 the wall was open to public access – one of the three tower blocks has been subsequently demolished.

Tower Block

Partially covered with greenery and now securely contained within spiked railings, I circumnavigated the site catching and snapping the structure where I could – here are those very snaps.

St Stephen RC – Droylsden

Chappell Road Droylsden Manchester M43

One fine sunny Monday morning I set out cycling to Ashton-under-Lyne to buy an enamel pie dish. Almost inevitably I was pushed and pulled in a variety of unforeseen directions, incautiously distracted and diverted serendipitously – towards Droylsden.

Idly pedalling down Greenside Lane looking this way and that I was drawn magnetically to a pitched roof tower, towering over the red brick semis. Rounding the corner I discovered the delightful St Stephen’s RC church, stood high and proud on a grassy corner, glowing golden in the March sunlight.

I leaned my bike against the presbytery wall and with the kindly bidding of a passing parishioner, I went inside. 

Thanks to Father Tierney for his time and permission to snap the interior. It was a calm space, the large open volume side lit by high octagonal honeycomb modular windows. The elegant plain pitched concrete gambrel roof beams a simple engineered solution.

The church and attached presbytery were built from designs by Greenhalgh & Williams in 1958-9, the church being consecrated on 12 May 1960. A reordering took place, probably in the 1960s or 70s, when the altar rails were removed and the altar moved forward. Probably at the same time, the font was brought into the church from the baptistery.

Taking Stock

The altar and apse beautifully restrained in colour form and choice of materials. The design and detailing on the pews so warm and understated.

I was loathe to leave.

The exterior does not disappoint, the repetition of modular window shapes, the integration of doors, brick and mixed stone facing.This is a building of elegant grandeur, well proportioned, happily at home in its setting.

I suggest you set out there soon.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

St Vincent de Paul – Rochdale

Caldershaw Road Norden Rochdale OL12

Well it’s almost a mighty long way to cycle from Stockport to here, but well worth it.

A clear functional design of the 1970s, designed to place all the internal focus on the top-lit altar, which beneath its modern cladding incorporates a pre-Reformation altar stone. The external appearance of the church is slightly forbidding but the interior is enhanced by vibrant slab glass.

More than somewhat bunker like in its recessed situation, well below street level, yet interesting and engaging nonetheless – I’m rather fond of grey.

Working around the comings and goings of the adjacent school, I half circumnavigated the site, capturing something of the detail and exterior views of the stained glass. The interior will have to wait until another day.

Planned and newly constructed housing developments in Norden and Bamford made it apparent that a new church was needed nearer the geographical centre of the parish. In June 1975 the present church of St Vincent de Paul was opened, nearly a mile away from the old church. The architect was Bernard Ashton of the Cassidy & Ashton Partnership, Preston.

Internally the church is simply fitted with plain white plastered or boarded walls. The low level of daylighting enhances the effect of the four corner windows, which are filled with rainbow glass, and of the top-lit altar. The dalle de verre glass was designed by Eddie Blackwell and made in Dom. Charles Norris’s workshop at Buckfast Abbey. The figure of the risen Christ on the roof over the entrance porch were also designed by Blackwell.

Taking Stock

Doncaster – Modernism

The railway station was built in 1849 replacing a temporary structure constructed a year earlier. It was rebuilt in its present form in 1933 and has had several slight modifications since that date, most notably in 2006, when the new interchange and connection to Frenchgate Centre opened.

The front elevation is realised in a typical inter-war brick functionalist style.

Of particular note are the lobby lighting fixtures and clock, the booking hall and offices are listed Grade II.

There are plans to redevelop the station approach replacing the current car parking with a pedestrianised piazza.

The High Street boast a former branch of Burton’s with its logo intact.

An intriguing Art Deco shop frontage – combining a menswear outlet with a pub.

Further along an enormous Danum Co-operative Store in the grandest Deco manner – 1938-40. Designed by T H Johnson & Son for the Doncaster Co-operative Society Ltd.

Currently partially occupied with no access to the glass stairways.

Following the development of the Frenchgate Centre the Waterdale Centre sunk into a slow decline.

And the Staff of Life has lost a little of its estate pub period charm, following successive typographic makeovers and paint jobs.

There are plans to improve the centre.

A naked couple sculpture which caused complaints went back on display in 2015.

The Lovers statue, depicting the couple embracing, attracted criticism after being installed in the Arndale Shopping Centre in Doncaster in the 1960s.

It was removed in the late 1980s and put into storage before being restored with the help of a local art group.

The designer was architect Eckehart Selke

Moving through to the shiny new Civic Area note the older library and demolished college.

There are further plans to redevelop the Library, Museum and Art Gallery.

Passing through we reach the Magistrates’ Courts and Police Station.

From 1949 onwards plans were afoot to develop the Waterdale area of Doncaster – civic buildings, courts, educational provision and the like, WH Price the Borough Surveyor at the helm. In 1955 Frederick Gibberd was appointed to oversee the site, though many of his designs were unrealised, his Police Station and Law Courts opened in 1969.

The Police Station it seems is to be redeveloped.

Moments away a delightful clinic with a decorative fascia.

Whilst next door is the Museum and Art Gallery.

And finally next door St Peter in Chains Church.

Immaculate Conception – Failsworth

Clive Road Failsworth Manchester M35

A church of the early 1960s, built before the Second Vatican Council on a traditional basilican plan. The design is striking and unusual, with an interesting combination of Gothic, classical and modern architectural motifs. The architect, Tadeusz Lesisz of Greenhalgh & Williams, is a little known figure but a designer of some interest. The church exhibits a scheme of sculpture, stained glass and mosaic on Marian themes, mainly by local designers, and retains almost all of the original furnishings and fittings in little altered state. It also retains furnishings from the late-nineteenth-century predecessor church. 

Taking Stock

The church is Grade II Listed

The west front is very striking, the broad entrance arch enclosing a suspended aluminium figure of the Virgin by E.J. Blackwell of Manchester, who also executed the moulded artificial stone friezes. 

The stained glass is by Charles Lightfoot, much of it to the designs of the architect, some incorporating glass from the previous church.

Birley Street Tower Blocks – Blackburn

One fine day – whilst walking back to and/or from happiness, in the general direction of Blackburn town centre, I happened to chance upon three towers.

Whilst not in any sense Tolkienesque – for me they held a certain mystique, wandering unclad amongst swathes of trees and grass.

Trinity, St Alban and St Michaels Courts – three thirteen storey towers each containing sixty one dwellings.

Three thirteen-storey slab blocks built as public housing using the Sectra industrialised building system. The blocks contain 183 dwellings in total, consisting of 72 one-bedroom flats and 111 two-bedroom flats. The blocks are of storiform construction clad with precast concrete panels. The panels are faced with exposed white Cornish aggregate. Spandrel panels set with black Shap granite aggregate are used under the gable kitchen windows. The blocks were designed by the Borough architect in association with Sydney Greenwood. Construction was approved by committee in 1966.

Pastscape

Built on Birley Street following extensive 1960’s slum clearance.

Providing an excellent backdrop for the passing parade.

Each entrance porch with a delightful concrete relief on the outer face.

On the reverse a tiled relief – sadly painted over.

They are well proportioned slabs set in ample open landscape dotted with mature trees – maintained to a high standard.