Merseyway – Alan Boyson Screen Wall

Deep in the heart of Stockport at the centre of our very own shopping centre – Merseyway.

A pierced concrete relief screen wall surrounds the former Co-op, currently Primark, car park.

The work of Alan Boyson – today the 16th of March 2020 would have been his ninetieth birthday.

I’ve even gone so far as to analyse its structure:

So I went for a walk this morning, as I have on several previous occasions, to take a look around the site – inside and out.

Merseyway – Adlington Walk

Once widely admired, Ian Nairn esteemed architectural writer, thought it an exemplary exposition of modern integrated shopping and parking, sitting perfectly in its particular topography – way back in 1972.

This German magazine dedicated several pages to coverage of Merseyway back in 1971.

Note the long lost decorative panels of Adlington Walk.

Many thanks to Sean Madner for these archive images.

Mainstream Modern has recorded its conception and inception, as part of a wider appreciation of Greater Manchester’s architecture.

The architects were Bernard Engle and Partners in conjunction with officers of Stockport Corporation and the centre opened in 1965. The separation of pedestrians and cars, the service areas, the multi level street, the city block that negotiates difficult topography to its advantage, are all planning moves that are of the new, ordered and systemised, second wave modernism in the UK. The aggregate of the highways engineering, the urban planning and the shifting demands of retailers frequently arrived at a form and order such as this. In this way Merseyway is unremarkable, it’s like many other centres in many other towns – consider the rooftop landscape of Blackburn. It is, however, typical and has been typically added to and adjusted during its life and presents perhaps the face of the last retail metamorphosis before the out-of-town really made the grade.

Each successive remaking and remodelling has seriously compromised the integrity of the development. We are left with dog’s dinner of poorly realised Post Modern and Hi-Tech additions, along with a failure to maintain the best of the original scheme.

Plans are now afoot to revamp the precinct – starting with Adlington Walk.

Proposed facilities include a soft play space, new seating, buggy stores, high grade toilets, parent and child facilities and a multi faith prayer room.

William Mitchell – CIS Manchester

We have met before, of course we have – here in Newton Heath

Here in Liverpool

Here in Hull

At Manchester University

In Eastford Square

And of course in Salford

Today on my way elsewhere, in search of something or other, I walked into the lobby of the CIS.

I asked permission from the Receptionist to take a few snaps, was referred to the Head of Security, who referred me to the Receptionist, who ‘phoned Paul, who turned out to be Steve, who thought that it would be OK.

So I did – here are those very snaps, my thanks to the cooperative staff of the Cooperative Insurance Society.

New Face In Hull

And lo it came to pass – I came to Hull.

Again.

Guiding a group of willing Modernists on a walk.

We were there at the behest of Esther and Leigh, gathering to say farewell to Alan Boyson’s Three Ships, as it transpired we were there to celebrate its reprieve, following their campaign for listing.

Over a million tesserae glowed in the low winter sun – so did we.

As Helen Angell read her poem – Christopher Marsden and Esther Johnson recording the performance for posterity.

The Three Ships are attached to a former Cooperative Store – complete with a formerly working Cooperative Store clock – where we meet at four minutes to six – forever.

We had previously encountered Hammonds of Hull/House of Fraser – soon to be a food court, artisan everything outlet.

And this Festival of Britain style functionalist council building.

Onward to the Queens Gardens the almost filled in former Queens Dock – forever fourteen feet below sea level.

We encounter Ton Liu’s Solar Gate – a sundial that uses solar alignment to mark significant times and dates in Hull. The super-light innovative two-shell structure is place-specific, responding to pivotal historic events and to the cultural context of its location in Hull’s Queens Gardens adjacent to the ancient site of Beverley Gate.

Carved stone panels Kenneth Carter 1960 – Ken’s art career began as an inspiring teacher, first at his alma mater, Hull College of Art, and later as principal lecturer at Exeter College of Art.

A number of decorative fountains featured in the ponds; those at the eastern end designed as part of the sculptured panels of 1960, by Robert Adams, described by Herbert Read as belonging to: 

The iconography of despair. Here are images of flight, of ragged claws, scuttling across floors of silent seas, of excoriated flesh, frustrated sex, the geometry of fear.

Top of the shop William Mitchells relief – time to pause and reflect.

Paying homage to Frederick Gibberd author of the College and Queens Gardens scheme.

En passant catching a glimpse of this splendid non-functioning water feature.

Off on the bus to St Anthony and Our Lady of Mercy just off Beverley Road.

More of which here.

A swift walk around the corner for a swift walk around the University of Hull campus, first encountering the Gulbenkian Building.

And a brief encounter with the Brynmor Jones Philip Larkin Library.

Thanks again to Esther for pointing out this delightful owl – the work of Willi Soukop

My life was never planned, it just happened.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

Doncaster – Modernism

The railway station was built in 1849 replacing a temporary structure constructed a year earlier. It was rebuilt in its present form in 1933 and has had several slight modifications since that date, most notably in 2006, when the new interchange and connection to Frenchgate Centre opened.

The front elevation is realised in a typical inter-war brick functionalist style.

Of particular note are the lobby lighting fixtures and clock, the booking hall and offices are listed Grade II.

There are plans to redevelop the station approach replacing the current car parking with a pedestrianised piazza.

The High Street boast a former branch of Burton’s with its logo intact.

An intriguing Art Deco shop frontage – combining a menswear outlet with a pub.

Further along an enormous Danum Co-operative Store in the grandest Deco manner – 1938-40. Designed by T H Johnson & Son for the Doncaster Co-operative Society Ltd.

Currently partially occupied with no access to the glass stairways.

Following the development of the Frenchgate Centre the Waterdale Centre sunk into a slow decline.

And the Staff of Life has lost a little of its estate pub period charm, following successive typographic makeovers and paint jobs.

There are plans to improve the centre.

A naked couple sculpture which caused complaints went back on display in 2015.

The Lovers statue, depicting the couple embracing, attracted criticism after being installed in the Arndale Shopping Centre in Doncaster in the 1960s.

It was removed in the late 1980s and put into storage before being restored with the help of a local art group.

The designer was architect Eckehart Selke

Moving through to the shiny new Civic Area note the older library and demolished college.

There are further plans to redevelop the Library, Museum and Art Gallery.

Passing through we reach the Magistrates’ Courts and Police Station.

From 1949 onwards plans were afoot to develop the Waterdale area of Doncaster – civic buildings, courts, educational provision and the like, WH Price the Borough Surveyor at the helm. In 1955 Frederick Gibberd was appointed to oversee the site, though many of his designs were unrealised, his Police Station and Law Courts opened in 1969.

The Police Station it seems is to be redeveloped.

Moments away a delightful clinic with a decorative fascia.

Whilst next door is the Museum and Art Gallery.

And finally next door St Peter in Chains Church.

Ten Acres Lane Again – Manchester

Having travelled back in time along Ten Acres Lane why not come along with me now and see just what’s left – right?

Each Manchester street tells its own tales of homes and people been, gone, rebuilt and buried – whole industries evaporating laid waste by seismic economic forces, land changing use again and again – shop door bells which are a now but a ghostly tintinnabulation on the wind.

Starting from the Oldham Road end the clearance of older terraced homes was followed by the construction of newer 70s social housing.

The former Tootal’s Mill is now owned by Sleepdown Textiles.

Some of the older terraces were spared the wrecker’s ball.

Industrial sites remain fenced and unused slowly returning to some form of urban natural habitat.

The cast-iron Rochdale Canal bridge is still in place – it was itself a replacement for an earlier masonry version.

Mather and Platt’s foundry sheds are just about hanging on – though I am uncertain of their current use and ownership.

The recreation ground is now an extensive community football facility and also home to the National Taekwondo Centre.

This large tract of land once Jackson’s Brickworks is under consideration for a modern private housing development

Much of the inter-war housing stock is still extant.

The sad shell of the Co-operative corner shop currently half storefront church half former tyre supplier is a sorry sight.

The still-standing CWS Works.

Finally passing under the railway bridge and descending into the Medlock Valley – our journey’s end.