Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

7 thoughts on “Castle House Co-op Store – Sheffield

  1. Having just seen this and been a late comer to the group are there further walks incorporating this building ? So many memories from my childhood (every Saturday) and the Christmas sleigh ride!

    Like

  2. Wonderful photos!
    What happened to the WW1 memorial to staff who lost their lives , it used to hang on a wall near the entrance .?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s