Antony Holloway – Huyton Wall

Antony Holloway – artist born March 8th 1928 he died on August 9th 2000.

Dorset was where he was born and grew up and the Dorset landscape was always there deep within him. He was educated at Poole grammar school between 1939 and 1945. After national service in the Royal Air Force in Dorset and Germany from 1948 to 1953 he studied at Bournemouth College of Art. Then came the RCA.

Tony began work as a stained glass and mural designer and jumped, with astonishing confidence, into working as a consultant designer with the architects’ division of the London County Council. He learned how to deal with architects and builders, and became adept at getting as much out of the money available – never enough – for his projects.

In 1963 he was introduced to the Manchester architect, Harry Fairhurst. Eight years later, after they had worked together on commissions in Cheshire and Liverpool, Fairhurst sought Tony’s advice about a plan for five large stained-glass windows in Manchester Cathedral.

Tony asked to design and make the first window, the St George in the inner south-west aisle. It was completed in 1973. Further windows followed in 1976 and 1980 and the final window, Revelation was installed in 1995.

The Guardian

His Sculptural Wall on London Road Manchester – an integral part of Fairhurst’s UMIST scheme, is Grade II listed.

His concrete panels clad two opposing sides of the Faraday Tower which can also be seen on the UMIST site.

I discovered further reference to his work in an old copy of Studio International – serendipitously purchased from a local charity shop.

So I bided my time, awaiting the day I could take the train to Huyton, walk along Bluebell Lane, across the busy dual carriageway to Primrose Drive.

My patience was rewarded – 7,000 square feet of cast concrete retaining wall, surrounding the tower blocks, built on a site raised above the roads.

In 1987 the wall was open to public access – one of the three tower blocks has been subsequently demolished.

Tower Block

Partially covered with greenery and now securely contained within spiked railings, I circumnavigated the site catching and snapping the structure where I could – here are those very snaps.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

Birley Street Tower Blocks – Blackburn

One fine day – whilst walking back to and/or from happiness, in the general direction of Blackburn town centre, I happened to chance upon three towers.

Whilst not in any sense Tolkienesque – for me they held a certain mystique, wandering unclad amongst swathes of trees and grass.

Trinity, St Alban and St Michaels Courts – three thirteen storey towers each containing sixty one dwellings.

Three thirteen-storey slab blocks built as public housing using the Sectra industrialised building system. The blocks contain 183 dwellings in total, consisting of 72 one-bedroom flats and 111 two-bedroom flats. The blocks are of storiform construction clad with precast concrete panels. The panels are faced with exposed white Cornish aggregate. Spandrel panels set with black Shap granite aggregate are used under the gable kitchen windows. The blocks were designed by the Borough architect in association with Sydney Greenwood. Construction was approved by committee in 1966.

Pastscape

Built on Birley Street following extensive 1960’s slum clearance.

Providing an excellent backdrop for the passing parade.

Each entrance porch with a delightful concrete relief on the outer face.

On the reverse a tiled relief – sadly painted over.

They are well proportioned slabs set in ample open landscape dotted with mature trees – maintained to a high standard.

Dorothy Annan Mural – The Barbican

I’ve been to the Barbican before, wandering the walkways without purpose.

This is a whole new box of tiles, the search for a re-sited mural, a first time meeting with what would seem at once like an old and well-loved friend.

Dorothy Annan 20 January 1900 – 28 June 1983

Was an English painter, potter and muralist, married to the painter and sculptor Trevor Tennant. She was born in Brazil to British parents and was educated in France and Germany.

Christmas 1944 – Manchester Art Gallery

Annan’s paintings are in many national collections, she is also known for her tile murals, many of which have been destroyed in recent decades. Only three of her major public murals are believed to survive, the largest single example, the Expanding Universe at the Bank of England, was destroyed in 1997.

Gouache Sketch

I was looking for her mural which illustrates the telecommunications industry – formerly of the Fleet Building Telephone Exchange Farringdon Road.

Michael Bojkowski

The murals were commissioned at a cost of £300 per panel in 1960. Annan visited the Hathernware Pottery in Loughborough and hand-scored her designs onto each wet clay tile, her brush marks can also be seen in the fired panels.

Charles Trusler

The building was owned by Goldman Sachs, who wished to redevelop the site and opposed the listing of the murals.

In January 2013, the City of London Corporation agreed to take ownership of the murals, and in September 2013 these were moved to a permanent location in publicly accessible part of the Barbican Estate. They are displayed in their original sequence within an enclosed section of the Barbican High Walk between Speed House and the Barbican Centre.

Commemorative Bowl

So following a discursive and somewhat undirected circumnavigation of the Center we were finally united – it only seemed polite to linger a while and take some snaps – here they are.

Fusciardi’s – Eastbourne

Antonio Fusciardi emigrated in the 1960s in search of a better life. He opened a number of businesses in Ireland. In 1965 he met Anna Morelli at an Italian wedding and romance blossomed. The couple married and set up home in Marine Parade, Eastbourne. They worked very hard in establishing the business and attributed their success to ambition, dedication and the family.

It say so here

30 Marine Parade just set back from the seafront, selling the most delicious ice creams, decorated with the most delightful tiles.

I have seen similar in Hanley

DSC_0086 copy

And Halifax

p1010331

These being produced by Malkin Tiles

But neither of the former are anywhere near as nice as these Eastbourne examples.

So get yourself down there feast your eyes on these beauties.

Treat y’self to an ice cream too!

Fusciardi’s – often licked never beaten!

P1310625

P1310626

p13106271.jpg

P1310628

P1310629

P1310630P1310631

P1310632

p13106331.jpg

P1310634

P1310635

P1310636

P1310637

P1310638

P1310639

 

St George’s Shopping Centre – Preston

Once upon a time the future was shop-shaped and utopian, the Modernist reliefs a welcome relief from post-war doom and gloom, public decorative art was off the ration for good, or so it seemed. Small retail units, housed small local operators, their shiny well-washed fascias, glowing with graphic pride and diversity, slab serif and decorative script the order of the day.

3980715134_6a6b11d851_b

3979957693_ec982cb9df_b

Architects J Seymour Harris and Partners envisaged a brave new water-coloured open-aired world for the grey austerity-tinted folk of Preston.

And lo it came to pass and underpass – the future was here yesterday.

6192877707_f74e4f81e4_b

 

Screen Shot 2018-03-10 at 11.13.00

Get off the bus on Fishergate and walk right on in.

8237842239_9856d0e5ba_b

8238909940_7f8e26076c_b

The shopping centre opened on 22 March 1966 as St George’s Shopping Centre.

5188241241_7bcb2f73fc_b

16917731869_2fc59ece6c_b

17103936575_711f3fab1b_b

PHSIH0105-Rooftop-view-of-St-Georges-Shopping-Centre-Preston-1971-630x596

PHSNA0024-Guild-Morris-Dancers-in-St-Georges-Shopping-Centre-Preston-1972-630x420

screen-shot-2018-03-10-at-11-14-58.png

Screen Shot 2018-03-10 at 11.16.47

It was originally an open air centre, and was roofed over during refurbishment in 1981. It was further refurbished in 1999.

In May 2004, when The Mall Company took over the centre, they were greeted with an ageing shopping centre. The shopping centre was rebranded as The Mall, and a massive development scheme was planned. Small stalls, main shops, cafes, restaurants, toilets, and escalators were overhauled.

In March 2010, the shopping centre was acquired by Aviva Investors for £87 million. In September 2010, The Mall was rebranded under its original name St George’s Shopping Centre.

Wikipedia

6798942417_8f495eefe8_b

So welcome back to today – stripped of distinctive decoration, covered in and given the international sheen of absolutely nowhere at all.

In intemperate template for the future.

CR_SC_4697_St_Georges_Shopping_Centre_Preston_picture_1_p8_1800x1440

Archival images from the Preston Digital Archive and Peter Reed.

 

Mottram Street Flats – Stockport

A post-war northern town, facing the problems of bomb damage, poor quality housing, and the pressing need for new homes.

In 1963 there seemed to be space and the will to build, the site at the centre of the image flanked by ageing Victorian terraces and industry.

5060

1960a

Soon to become the Mottram Street Development.

31117

5061

Back in 1965 these were the highest housing tower blocks in Greater Manchester.

The work of borough architects John Rank and Clifford Fernley.

1348

123

1351

1352

1353

34249

47177

1960’s Photographs from the Stockport Image Archive

Screen Shot 2017-10-22 at 14.01.33

 

Screen Shot 2017-10-22 at 14.02.34

1980’s photographs from The Tower Block

Typically they incorporated concrete street furniture, sculptural and decorative detail, in keeping with the age.

Like many other developments of the period they have subsequently been clad, fenced, painted and secured beyond recognition.

There was a raised concrete play area, of which nothing has survived.

A little of their original character however has prevailed – a William Mitchellesque fallen obelisk, along with some panelling and planters.

Curious to see public art behind bars

– would that they were removed.

DSC_0038 copy

a new relief copy

 

DSC_0032 copy

DSC_0033 copy

DSC_0037 copy

 

DSC_0039 copy

DSC_0046 copy

DSC_0047 copy

DSC_0048 copy

DSC_0049 copy

DSC_0050 copy

DSC_0051 copy

DSC_0030 copy