The Mancunian Way – A57(M)

I’m walking, yes indeed I’m walking – I’m walking the Mancunian Way.

Previously posted as historical journey – this, as they say, is the real deal, one foot after another, one sunny afternoon in September.

From east to west and back again – in or on, under and around our very own Highway in the Sky.

Part of the ever changing patchwork of demolition and development which defines the modern city. The carriageway prevails, whilst the pervasive rise and fall continues apace, its forlorn pedestrian underpasses may soon be superseded by wider walkways.

Manchester City Council is spending around £10million to make major changes to the junction where Princess Road meets the Mancunian Way and Medlock Street.

Much to the chagrin of local residents, who value the solace of their sole soulful green space and the frequent users, passing under the constant waves of sooty traffic.

What you see is what you get today, tomorrow is another kettle of concrete, trees, traffic and steel.

Civic Centre – Wigan Again

I’ve been here before, no not in some strange déjà vu sense.

I’ve been here before – look!

Three years on, now in the shadow of the newly built Life Centre, you stand alone unloved – empty.

But the future of the Modernist landmark, which was first put in service by the borough in the early 70s, remains unclear. There is speculation that the Millgate building, first unveiled by Wigan Mayor John Farrimond, could become a hotel.

Last October the Wigan Observer revealed how the council had enjoyed mixed fortunes when it came to marketing elements of its existing property portfolio.

But the council has been successful in offloading some venues, with Ince Town Hall now home to Little Giggles nursery.

So who knows what fate awaits you – the town I am told is on the up.

Let’s hope that the Civic Centre is not coming down

Churchill Way Flyovers and Walkways – Liverpool

It’s too late she’s gone.

Opened in 1972 as an almost belated response to George Buchanan’s 1963 Traffic in Towns which had informed the Liverpool City Centre Plan of 1965.

The report warned of the potential damage caused by the motor car, while offering ways to mitigate it. It gave planners a set of policy blueprints to deal with its effects on the urban environment, including traffic containment and segregation, which could be balanced against urban redevelopment, new corridor and distribution roads and precincts.

These policies shaped the development of the urban landscape in the UK and some other countries for two or three decades. Unusually for a technical policy report, it was so much in demand that Penguin abridged it and republished it as a book in 1964.

The majority of the planned Walkways in the Sky remained unrealised.

The Churchill Way was realised and remained in use until September 2nd 2019 – closed and facing a £10 million demolition programme, following a maintenance report which found them to be unsafe – and presumably beyond economic repair.

And so I took one last look around taking snaps, an epitaph to the end of an era, and the end of an idea that was once once rendered concrete.

Take a closer walk with me.

St Stephen RC – Droylsden

Chappell Road Droylsden Manchester M43

One fine sunny Monday morning I set out cycling to Ashton-under-Lyne to buy an enamel pie dish. Almost inevitably I was pushed and pulled in a variety of unforeseen directions, incautiously distracted and diverted serendipitously – towards Droylsden.

Idly pedalling down Greenside Lane looking this way and that I was drawn magnetically to a pitched roof tower, towering over the red brick semis. Rounding the corner I discovered the delightful St Stephen’s RC church, stood high and proud on a grassy corner, glowing golden in the March sunlight.

I leaned my bike against the presbytery wall and with the kindly bidding of a passing parishioner, I went inside. 

Thanks to Father Tierney for his time and permission to snap the interior. It was a calm space, the large open volume side lit by high octagonal honeycomb modular windows. The elegant plain pitched concrete gambrel roof beams a simple engineered solution.

The church and attached presbytery were built from designs by Greenhalgh & Williams in 1958-9, the church being consecrated on 12 May 1960. A reordering took place, probably in the 1960s or 70s, when the altar rails were removed and the altar moved forward. Probably at the same time, the font was brought into the church from the baptistery.

Taking Stock

The altar and apse beautifully restrained in colour form and choice of materials. The design and detailing on the pews so warm and understated.

I was loathe to leave.

The exterior does not disappoint, the repetition of modular window shapes, the integration of doors, brick and mixed stone facing.This is a building of elegant grandeur, well proportioned, happily at home in its setting.

I suggest you set out there soon.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

Golden Lane Estate – London

Something of an iconic, totemic, pin-up poster boy/girl for the Modernists, I bumped into you one rainy day, on the way from here to there. Initially attracted by an unexpectedly bright slab of primrose yellow and white.

Golden Lane was developed in the early 1950s to create local housing for essential workers in the City of London, following the devastation of the Blitz. At the time only around 500 people actually lived in the City of London so the estate was deliberately designed with small units to house single people and couples comprised of the broad social and professional mix needed to support the local community. 554 units were built of which 359 were studios and one bedroomed flats; the remainder were maisonettes and early tenants included caretakers, clergymen, doctors, police offices, cleaners and secretaries. Today there are approximately 1,500 people living on the estate in 559 flats and maisonettes. 

Golden Lane was commissioned from architects Chamberlin, Powell and Bon by the City of London Corporation (which still manages it) and built on bombed sites previously occupied by small businesses and industries. Some of the basement areas of the former buildings were retained as sunken areas of landscaping. Building took place over a 10-year period between 1952 and 1962 when Crescent House on Goswell Road was completed. Golden Lane was listed Grade II in 1997 (Crescent House is Grade II*). When built, Great Arthur House was the tallest residential building in London and its Le Corbusier inspired design included a resident’s roof garden. The estate also included a leisure centre with a swimming pool and tennis courts. It is now run by a private operator and is open to both residents and the general public.

Academy of Urbanism

I stuck around too take a look, struck by the variety of scale, detail and space within a relatively tight integrated development. Mature greenery abounds along with a delightful water feature.

It would appear that following the 70s right to buy the estate is a 50/50 mix of social and private ownership, relatively trouble free and well maintained, something of an anomaly in our go-ahead, left behind land.

Go take a look for yourself see what you think.

Woodward Court Woodward Street – Ancoats Manchester

“What’s going on?”

As Marvin Gaye so succinctly asked.

Why is there just one remaining tower block dancing unclad around Ancoats?

Let’s go back in time and see if we can find out – it seems that back in 1807 there wasn’t a Woodward Street to be found, the ever expanding industrial might of Manchester had not yet reached these particular green fields of Ancoats.

By 1824 it shows a fresh face to the world christened Woodworth Street, sparsely dotted with new development.

Almost fully formed in 1836 and renamed as Woodward Street, the area begins to accumulate the familiar domestic and industrial clutter of a burgeoning Victorian City.

By 1860 the street is fully formed and open for business.

Workers finding homes in austere and functional brick back to backs, typical of the period’s housing.

Fast forward to the early Sixties and the street is showing signs of age – the century old industries are already in decline, steady jobs, mills and factories gone west and east, well-worn housing looking terminally tired and in need of a little care and attention.

But wait what’s this coming around the bend?

The first wave of urban regeneration, post war optimism incarnate, a bright new shiny future – out with the old and in with the new, as Municipal Modernism stamps its big broad architectural feet all over Woodward Street.

Archival photographs from Manchester Local Image Collection

Our story is far from over, this optimism is short-lived the homes, houses and industry are swept away yet again, replaced with two story modern terraced housing and an all too obvious absence of regular employment – yet the tower blocks prevailed.

Former streets were over written and remain as poignant vestigial marks in the landscape.

Grand plans are made for their revival.

Paul Daly

Though their future was built on more than somewhat shifting and uncertain sands.

A tower block has been left lying empty for a whopping 18 years. The 13-storey building at Saltford Court in Ancoats has been unoccupied since Manchester council closed it in the 1990s. It was bought by top developers Urban Splash six years ago but residents have now hit out about it still being empty. Neighbours of Saltford Court say it has become an ‘eyesore’ and magnet for vermin since the firm bought it.

Manchester Evening News 2012

A large group of blocks stood tinned up and unloved, yet owned, for a number of years, victims one supposes of land-bankers, developers speculating on an even better return, as the warm waves of gentrification washed slowly over them, from nearby New Islington.

All but one was refurbished, clad and re-let.

Woodward Court was spared – set aside for the homeless.

A period piece surrounded by Post Modern and Revivalist pretenders.

Why not go take a look.