Shelters – Rhos on Sea

I thought that you may have all been removed – phase two of several phases reshaping the hard landscape of Wales.

It seems I was incorrect – I’m happy to report that as of last Friday only one of our shelters is missing.

So I more or less repeated the task undertaken on my last visit.

Yet another series of photographs of the amalgamated municipal mash-up – concrete glass pebbles pebbledash paving mosaic and imagination rendered corporeal courtesy of Cyngor Bwrdeistref Sirol Conwy.

And the constantly berated Undeb Ewropeaidd.

Jubilant Leave supporters in Conwy are celebrating a convincing win in the historic EU referendum vote.

The Brexit backers secured a majority of more than 5,000, winning the poll by 35,357 votes to 30,147 votes.

Daily Post

So here we are almost all present and correct – let’s take a stroll down the prom together, stopping only to snap and shelter from time to time, from the short sharp September showers.

The Mancunian Way – A57(M)

I’m walking, yes indeed I’m walking – I’m walking the Mancunian Way.

Previously posted as historical journey – this, as they say, is the real deal, one foot after another, one sunny afternoon in September.

From east to west and back again – in or on, under and around our very own Highway in the Sky.

Part of the ever changing patchwork of demolition and development which defines the modern city. The carriageway prevails, whilst the pervasive rise and fall continues apace, its forlorn pedestrian underpasses may soon be superseded by wider walkways.

Manchester City Council is spending around £10million to make major changes to the junction where Princess Road meets the Mancunian Way and Medlock Street.

Much to the chagrin of local residents, who value the solace of their sole soulful green space and the frequent users, passing under the constant waves of sooty traffic.

What you see is what you get today, tomorrow is another kettle of concrete, trees, traffic and steel.

Civic Centre – Wigan Again

I’ve been here before, no not in some strange déjà vu sense.

I’ve been here before – look!

Three years on, now in the shadow of the newly built Life Centre, you stand alone unloved – empty.

But the future of the Modernist landmark, which was first put in service by the borough in the early 70s, remains unclear. There is speculation that the Millgate building, first unveiled by Wigan Mayor John Farrimond, could become a hotel.

Last October the Wigan Observer revealed how the council had enjoyed mixed fortunes when it came to marketing elements of its existing property portfolio.

But the council has been successful in offloading some venues, with Ince Town Hall now home to Little Giggles nursery.

So who knows what fate awaits you – the town I am told is on the up.

Let’s hope that the Civic Centre is not coming down

Churchill Way Flyovers and Walkways – Liverpool

It’s too late she’s gone.

Opened in 1972 as an almost belated response to George Buchanan’s 1963 Traffic in Towns which had informed the Liverpool City Centre Plan of 1965.

The report warned of the potential damage caused by the motor car, while offering ways to mitigate it. It gave planners a set of policy blueprints to deal with its effects on the urban environment, including traffic containment and segregation, which could be balanced against urban redevelopment, new corridor and distribution roads and precincts.

These policies shaped the development of the urban landscape in the UK and some other countries for two or three decades. Unusually for a technical policy report, it was so much in demand that Penguin abridged it and republished it as a book in 1964.

The majority of the planned Walkways in the Sky remained unrealised.

The Churchill Way was realised and remained in use until September 2nd 2019 – closed and facing a £10 million demolition programme, following a maintenance report which found them to be unsafe – and presumably beyond economic repair.

And so I took one last look around taking snaps, an epitaph to the end of an era, and the end of an idea that was once once rendered concrete.

Take a closer walk with me.

Antony Holloway – Huyton Wall

Antony Holloway – artist born March 8th 1928 he died on August 9th 2000.

Dorset was where he was born and grew up and the Dorset landscape was always there deep within him. He was educated at Poole grammar school between 1939 and 1945. After national service in the Royal Air Force in Dorset and Germany from 1948 to 1953 he studied at Bournemouth College of Art. Then came the RCA.

Tony began work as a stained glass and mural designer and jumped, with astonishing confidence, into working as a consultant designer with the architects’ division of the London County Council. He learned how to deal with architects and builders, and became adept at getting as much out of the money available – never enough – for his projects.

In 1963 he was introduced to the Manchester architect, Harry Fairhurst. Eight years later, after they had worked together on commissions in Cheshire and Liverpool, Fairhurst sought Tony’s advice about a plan for five large stained-glass windows in Manchester Cathedral.

Tony asked to design and make the first window, the St George in the inner south-west aisle. It was completed in 1973. Further windows followed in 1976 and 1980 and the final window, Revelation was installed in 1995.

The Guardian

His Sculptural Wall on London Road Manchester – an integral part of Fairhurst’s UMIST scheme, is Grade II listed.

His concrete panels clad two opposing sides of the Faraday Tower which can also be seen on the UMIST site.

I discovered further reference to his work in an old copy of Studio International – serendipitously purchased from a local charity shop.

So I bided my time, awaiting the day I could take the train to Huyton, walk along Bluebell Lane, across the busy dual carriageway to Primrose Drive.

My patience was rewarded – 7,000 square feet of cast concrete retaining wall, surrounding the tower blocks, built on a site raised above the roads.

In 1987 the wall was open to public access – one of the three tower blocks has been subsequently demolished.

Tower Block

Partially covered with greenery and now securely contained within spiked railings, I circumnavigated the site catching and snapping the structure where I could – here are those very snaps.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!

St Vincent de Paul – Rochdale

Caldershaw Road Norden Rochdale OL12

Well it’s almost a mighty long way to cycle from Stockport to here, but well worth it.

A clear functional design of the 1970s, designed to place all the internal focus on the top-lit altar, which beneath its modern cladding incorporates a pre-Reformation altar stone. The external appearance of the church is slightly forbidding but the interior is enhanced by vibrant slab glass.

More than somewhat bunker like in its recessed situation, well below street level, yet interesting and engaging nonetheless – I’m rather fond of grey.

Working around the comings and goings of the adjacent school, I half circumnavigated the site, capturing something of the detail and exterior views of the stained glass. The interior will have to wait until another day.

Planned and newly constructed housing developments in Norden and Bamford made it apparent that a new church was needed nearer the geographical centre of the parish. In June 1975 the present church of St Vincent de Paul was opened, nearly a mile away from the old church. The architect was Bernard Ashton of the Cassidy & Ashton Partnership, Preston.

Internally the church is simply fitted with plain white plastered or boarded walls. The low level of daylighting enhances the effect of the four corner windows, which are filled with rainbow glass, and of the top-lit altar. The dalle de verre glass was designed by Eddie Blackwell and made in Dom. Charles Norris’s workshop at Buckfast Abbey. The figure of the risen Christ on the roof over the entrance porch were also designed by Blackwell.

Taking Stock