GPO Tower – London

Well of course we’ve all been here before, haven’t we?

Well I have – I even wrote all about it right here.

The tower was designed by the architects of the Ministry of Public Building and Works: the chief architects were Eric Bedford and G. R. Yeats. Typical for its time, the building is concrete clad in glass. The narrow cylindrical shape was chosen because of the requirements of the communications aerials: the building will shift no more than 25 centimetres in wind speeds of up to 95 mph. Initially, the first 16 floors were for technical equipment and power. Above that was a 35-metre section for the microwave aerials, and above that were six floors of suites, kitchens, technical equipment and finally a cantilevered steel lattice tower. To prevent heat build-up, the glass cladding was of a special tint. The construction cost was £2.5 million.

The tower was topped out on 15 July 1964, and officially opened by the then Prime Minister Harold Wilson on 8 October 1965. The main contractor was Peter Lind & Co Ltd.

Wikipedia

I’ve always wished to be granted entry, walk its corridors and ante rooms, sit in the revolving restaurant – take in the views.

Alas so far – no!

So I simply walk around and around, looking up – hoping.

Church of The Latter Day Saints – Stockport

Bramhall Lane Stockport SK3 8SA

Built 1961-1963 – architects Ivan Johnston & Partners of Liverpool.

The proposed modernistic architecture of the building, caused some qualms among members of Stockport’s Planning and Development Committee, which was still discussing the plans early in 1962, but in the end it was built much as the architect had intended.

A 70ft. spire on Bramhall-lane Davenport, will be a new landmark in Stockport next year when the no-labour-cost £41,000 chapel of the Mormons – The Church of Latter-Day Saints, from America – is expected to be complete. The Stockport branch of 150 members will fund over £8000 of the cost and will provide food, shelter and pocket money for volunteer builders from all over the country. 

Text and archive image Davenport Station

A striking A Line addition to the Stockport skyline – its steeply pitched roof punctuated by prominent triangular bays, and partnered with a prominent remote tower of wood and steel.

The front elevation is of concrete, constructed with panels of a rough grey aggregate.

Take a walk around, there have been some additions of single storey ante rooms.

This remains a simple, confident and assured building.

I had gone along today as a blood donor – so granted access to the splendid, elevating well-lit interior.

The front portion of the main body is given over to worship, furnished with light wood pews, altar and panelling.

The suspended lighting groups are of particular note.

Cardiff Central Police Station

The current five storey Cardiff Central police station was designed by Cardiff’s city architect John Dryburgh and built on the southern corner of Cathays Park between 1966 and 1968. It is described as: The most successful post-war building in Cathays Park and the only post-war building in the area: To be both modern and majestic

The detention facilities at the station were inadequate with only four cells. These were replaced by sixty cells at the new Cardiff Bay police station, which opened in 2009.

This year’s Mayday protests in Cardiff took place outside Cardiff Central Police Station to show the opposition to the increasing criminalisation of public protest.

No Borders South Wales activists were in attendance to show solidarity with fellow protesters and register our opposition to repressive police tactics at all forms of public demonstrations.

The protest was good natured and lively, with lots of music and singing. 

The building is celebrated by photographer Joe Fox via Fine Art America

Who are happy to reproduce the image in the form of this delightful phone case, for the princely sum of twenty two pounds.

I myself was taken by its unapologetic system built panelling, all-round convivial confidence and cantilevered porch.

Plus an exciting array of concrete planters – exhibiting an exciting array of seasonal planting schemes.

Well with a wander around should you find y’self down that end of town.

Merseyway – Alan Boyson Screen Wall

Deep in the heart of Stockport at the centre of our very own shopping centre – Merseyway.

A pierced concrete relief screen wall surrounds the former Co-op, currently Primark, car park.

The work of Alan Boyson – today the 16th of March 2020 would have been his ninetieth birthday.

I’ve even gone so far as to analyse its structure:

So I went for a walk this morning, as I have on several previous occasions, to take a look around the site – inside and out.

Tony Holloway Sculptural Wall – Manchester

Sculptural wall and sound buffer – 1968 by Antony Holloway in collaboration with architect Harry M Fairhurst.

Concrete approximately 68 metres long and between 4.5 and 6 metres high – Brutalist style.

Grade II Listed June 10th 2011 – Historic England

The only structure on the former UMIST site, now part of the extensive University of Manchester estate.

Regularly visited on our Manchester Modernist walks, along with his nearby architectural panels.

I have even ventured as far afield as Huyton in search of other exemplars.

This is work of the highest order and importance.

It sits by a busy London Road, behind an intrusive green steel fence, slowly acquiring a green patina – as moss and lichen attach themselves to the well weathered concrete.

Receiving occasional visits from the errant urban tagger.

It deserves much better – a lush grassed apron, discrete public seating, regular tree maintenance – respect.

We do not suffer from a surfeit of significant mid-century public art – its guardians should straighten up and fly right.

Right?

Brunel House – Cardiff

Originally built to house the regional British Rail offices – it seems that Great Western House has always been Brunel House.

Designed by Seymour Harris – who have also been responsible for the recent refurbishment.

The building is now in multiple occupancy, used for a wide range of services and uses, bringing new life to fine mid-century structure.

Sadly its entrance relief is now nowhere to be seen.

Archive photographs Seymour Harris Architects

Sixteen floors standing at 190 feet, two enormous interlocking slabs – it is the largest commercial property in Wales.

Seen from afar your are hit by its impressive rear elevation, with a distinctive grid defined by the slender window frames and a restrained yet earthy palette.

This is then broken up by strong vertical concrete columns.

With bold structural detailing, using a variety of aggregates and finishes.

Side elevations are brut concrete, with limited window space.

Where surfaces and volume conjoin there is further interesting structural detail.

Service areas to the rear.

An exciting encounter with a building of substance and quality – go take a look for y’self.

Merseyway – Adlington Walk

Once widely admired, Ian Nairn esteemed architectural writer, thought it an exemplary exposition of modern integrated shopping and parking, sitting perfectly in its particular topography – way back in 1972.

This German magazine dedicated several pages to coverage of Merseyway back in 1971.

Note the long lost decorative panels of Adlington Walk.

Many thanks to Sean Madner for these archive images.

Mainstream Modern has recorded its conception and inception, as part of a wider appreciation of Greater Manchester’s architecture.

The architects were Bernard Engle and Partners in conjunction with officers of Stockport Corporation and the centre opened in 1965. The separation of pedestrians and cars, the service areas, the multi level street, the city block that negotiates difficult topography to its advantage, are all planning moves that are of the new, ordered and systemised, second wave modernism in the UK. The aggregate of the highways engineering, the urban planning and the shifting demands of retailers frequently arrived at a form and order such as this. In this way Merseyway is unremarkable, it’s like many other centres in many other towns – consider the rooftop landscape of Blackburn. It is, however, typical and has been typically added to and adjusted during its life and presents perhaps the face of the last retail metamorphosis before the out-of-town really made the grade.

Each successive remaking and remodelling has seriously compromised the integrity of the development. We are left with dog’s dinner of poorly realised Post Modern and Hi-Tech additions, along with a failure to maintain the best of the original scheme.

Plans are now afoot to revamp the precinct – starting with Adlington Walk.

Proposed facilities include a soft play space, new seating, buggy stores, high grade toilets, parent and child facilities and a multi faith prayer room.