Antony Holloway – Huyton Wall

Antony Holloway – artist born March 8th 1928 he died on August 9th 2000.

Dorset was where he was born and grew up and the Dorset landscape was always there deep within him. He was educated at Poole grammar school between 1939 and 1945. After national service in the Royal Air Force in Dorset and Germany from 1948 to 1953 he studied at Bournemouth College of Art. Then came the RCA.

Tony began work as a stained glass and mural designer and jumped, with astonishing confidence, into working as a consultant designer with the architects’ division of the London County Council. He learned how to deal with architects and builders, and became adept at getting as much out of the money available – never enough – for his projects.

In 1963 he was introduced to the Manchester architect, Harry Fairhurst. Eight years later, after they had worked together on commissions in Cheshire and Liverpool, Fairhurst sought Tony’s advice about a plan for five large stained-glass windows in Manchester Cathedral.

Tony asked to design and make the first window, the St George in the inner south-west aisle. It was completed in 1973. Further windows followed in 1976 and 1980 and the final window, Revelation was installed in 1995.

The Guardian

His Sculptural Wall on London Road Manchester – an integral part of Fairhurst’s UMIST scheme, is Grade II listed.

His concrete panels clad two opposing sides of the Faraday Tower which can also be seen on the UMIST site.

I discovered further reference to his work in an old copy of Studio International – serendipitously purchased from a local charity shop.

So I bided my time, awaiting the day I could take the train to Huyton, walk along Bluebell Lane, across the busy dual carriageway to Primrose Drive.

My patience was rewarded – 7,000 square feet of cast concrete retaining wall, surrounding the tower blocks, built on a site raised above the roads.

In 1987 the wall was open to public access – one of the three tower blocks has been subsequently demolished.

Tower Block

Partially covered with greenery and now securely contained within spiked railings, I circumnavigated the site catching and snapping the structure where I could – here are those very snaps.

Castle House Co-op Store – Sheffield

So here we are outside, you and I in 2015 – it seems like yesterday.

Whereas yesterday I was inside not outside, but more of that in a moment.

It seems that you were listed in 2009 and deservedly so.

1964 by George S Hay, Chief Architect for CWS, with interior design by Stanley Layland, interior designer for CWS. Reinforced concrete with Blue Pearl granite tiles and veneers, grey granite tiles and veneers, buff granite blocks, glass, and brick.

There’s just so much to stand and stare and marvel at.

Vulcan by Boris Tietze commisioned by Horne Brothers 1961 for their head office building No. 1 King Street. Glass fibre on a metal armature the 8 foot high figure holding a bundle of metal rods.

You were just about still open then, then you weren’t, then you were again – but a Co-op no more alas.

Fast forward to 2018

Work is underway on plans for a tech hub in Sheffield after a funding package was agreed.

Followed by a casual stroll towards 2019 where we are talking a peep inside courtesy of owners Kollider and book shop La Biblioteka.

I’d never ever seen the interior, save through the photographs of Sean Madner who captured the key features in 2014, prior to refurbishment.

So the Modernists and I pitched up this Sunday afternoon, the conclusion of our Sheffield Walk.

Lets take a look at the end stairwells, two very distinct designs one dotty one linear, both using Carter’s Tiles.

Configured from combinations and rotations of these nine modular units and two plain tiles.

Configured from combinations and rotations of these twelve modular units and two plain tiles.

The site has retained some of its original architectural typography.

The former top floor restaurant has a suspended geometric ceiling with recently fitted custom made lighting.

The timber-lined boardroom has a distinctive horseshoe of lighting, augmenting the board room table – which is currently away for repair, oh yes and a delightful door.

High atop the intoxicating vertiginous swirl of the central spiral stairway is the relief mural representing a cockerel and fish made of aluminium, copper and metal rod, with red French glass for the fish’s eye and cockerel’s comb.

Illuminated from above by this pierced concrete and glass skylight.

Many of the internal spaces have been ready for their new tenants.

This is a fine example of Modernist retail architecture saved from decay and degradation by the timely intervention of a sympathetic tenant.

Long may they and Castle House prosper – Sheffield we salute you!