Civic Centre – Plymouth

Council House former Civic CentreArmada Way Plymouth PL1 2AA

Former Civic Centre 1958-62 by Jellicoe, Ballantyne and Coleridge with city architect HJW Stirling. In-situ concrete structure with pre-cast aggregate panels. It comprises a fourteen storey slab block on a raised raft foundation which straddles a two storey block to the north and a bridge link to the two storey Council House to the south. The bridge link is elevated on pilotis to create an open courtyard with a reflecting pond, part of the designed landscape of the civic square. 

Current listing June 10th 2007 Historic England

I rode into town on my bicycle en route from Weston super Mare to Hastings one sunny afternoon in 2015. The pictures I took that day were largely left untouched, until today. I was prompted by an online postcard search to finally put them to some good use.

On the day of my visit the building was well and truly closed, and its future uncertain.

I took my time and explored the site, here is what I saw:

I subsequently found archival image of the interior – including examples of applied decorative arts.

The building has suffered of late, from poor maintenance and general neglect.

Love it or hate it, it’s one of Plymouth’s most iconic post-war buildings – and it towers over the city centre. But the Civic Centre has been empty since 2015, with sad images revealing parts of the outside literally crumbling.

Today is the day Plymouth will finally discover what developer Urban Splash plans to do with the landmark 14-storey tower block it bought for £1.

Plymouth Herald

Urban Splash are in the house – plans are to go ahead.

The proposal, by Gillespie Yunnie Architects, will see the 14-storey former council headquarters converted into 144 one and two-bedroom flats with the ground floors of the lower blocks providing about 4,600m² of office, retail and leisure space.

Unanimously approved last week, the scheme will open up the ground floor, making it ‘an active public space filled with outside seating for cafés, bars and restaurants’ and reuse the existing landscaped pools, while creating new pedestrian connections through the scheme from the Theatre Royal and Civic Square.

Architects Journal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s